Kleare Kimen houdt zich regelmatig bezig met kleine en/of grotere filmprojecten.

Onder leiding van een enthousiast clublid is onlangs een korte speelfilm gemaakt


Onze nieuwste korte speelfilm is gereed.

De première is geweest (zie hieronder) en de film is ingestuurd voor het NOVA-Noord amateur Filmfestival in Westerbork.

 

Hiernaast een korte trailer.

 

 Op vrijdag 5 april was de feestelijke première in MFC de Wjukken in Mantgum. 

Filmrecensie Amber, première 5 april 2024

Amber is een prachtige en spannende korte speelfilm met een verrassend slot

(vijf sterren)

De film gaat over het meisje Amber. Amber heeft weinig zelfvertrouwen en daarom stuurt haar moeder haar naar een training van sportschoolhouder Wout. Als Wout haar thuis brengt zegt Amber dat ze niet zoveel durft als anderen, maar dat verandert als ze in een uiterst spannende situatie terechtkomt, waarin haar moeder plotseling is verdwenen en Amber op onderzoek uitgaat.

 

Het script van scenarioschrijver en regisseur Auke de Witte (Bak, Dilemma) zit vol sterke rollen. De 12-jarige Lily Nutma is overtuigend in haar rol als Amber, ze legt veel emotie in haar blik en spel, waardoor de beelden heel sprekend zijn. Dit alles wordt ondersteund door passende muziek.

 

De Witte koos voor deze Friese film een bijzondere locatie; een prachtige monumentale woning in een klein Fries dorp, waar Amber met haar familie logeert. De oude en grote woning heeft een fijne sfeer en is tegelijkertijd een perfect decor voor de spannende gebeurtenissen. Niemand verwacht hier uit Rusland afkomstige criminelen.

 

De film heeft sowieso geen geijkte rollen, maar weet telkens te verrassen. Het verhaal en de mooie beelden maken de film van begin tot eind boeiend

Bijzonder is dat de film in zijn geheel is gemaakt door leden van de hobby filmclub Kleare Kimen uit Leeuwarden.

Deze club, die al 70 jaar bestaat, is aangesloten bij de landelijke filmbond Nova en doet regelmatig mee aan filmfestivals.

 

De première afgelopen vrijdag, voorafgaand aan het filmfestival, was heel feestelijk. We werden ontvangen met koffie en heerlijk gebak in de sfeervolle ontvangstruimte van het multifunctionele centrum.

 

De zaal was volledig gevuld met publiek. Na afloop van de film werden de acteurs en makers naar voren geroepen en in het zonnetje gezet. Daarna volgde er een “behind the scenes”. Het was mooi om te zien hoe alles achter de schermen in zijn werk gaat en met hoeveel passie en enthousiasme Auke de Witte en de andere leden van Kleare Kimen en acteurs aan deze productie hebben gewerkt.

Tot slot werden we ook nog eens getrakteerd op een borrel en hapje tijdens een gezellig samen komen.

 

Kortom, niet alleen een prachtige film met een professionele uitstraling, maar ook een perfect georganiseerde en goed verzorgde feestelijke avond!

 


Rennie Postma, 6 april 2024


Hier nog een paar foto's gemaakt tijdens de opnamen.